Zee en kerk – een spirituele ruimte in Hoek van Holland
Zaterdag 14 juni | 11-00u.-17.00u
Aan de rand van het land, waar de zee begint, staat de Dorpskerk van Hoek van Holland. Sinds 1926 is deze kerk een herkenbaar baken in de wijk – uitgegroeid tot een plek van ontmoeting en verbinding voor jong en oud. Ook dit jaar doet de Dorpskerk mee aan Heilige Huisjes met een programma dat draait om zee, spiritualiteit en samen delen.
De toegang tot het festival is gratis. Je kunt gedurende de dag binnenlopen wanneer het jou uitkomt.
Wil je zeker zijn van een plekje bij de workshops? Meld je dan vooraf aan via: www.pghoekvanholland.nl
Cultureel Eetfestival
Op zaterdag 14 juni verandert de kerk in een levendige ontmoetingsplek waar geur, smaak en verhaal samenkomen. Tijdens het Cultureel Eetfestival koken bewoners van Hoek van Holland – ieder met hun eigen achtergrond – samen gerechten uit onder andere Indonesië, Turkije, Polen, Oekraïne, Afrika en Nederland. Er zijn kookworkshops, er wordt geproefd, gedeeld, verteld. Iedereen is welkom om mee te doen of gewoon aan te schuiven.
Het festival is een initiatief van de Dorpskerk in samenwerking met Welzijn op de Hoek en de Woningbouwvereniging Hoek van Holland.
Creatieve workshops
Gedurende de dag zijn er ook creatieve workshops rond het thema Zee en kerk, een spirituele ruimte. Met materialen van strand en zee gaan deelnemers aan de slag – van drijfhout tot schelp, van zand tot touw. Elk werk draagt bij aan een groter geheel: een gezamenlijk kunstwerk waarin beelden én woorden samenkomen. Spoken word-artiest Batry Brown weeft alle bijdragen aan elkaar tot één groot collectief gedicht. Op Zondag 15 juni worden de gemaakte werken gepresenteerd en draagt Batya Brown haar spoken word gedicht voor.
‘zee en kerk, een spirituele ruimte’ Kunstenaars Esther Maasbach en Corrie Nuijen
Ik ben Esther Maasbach , geboren en getogen Rotterdamse maar woon nu al bijna 10 jaar heel fijn in Hoek van Holland. Ik vind het leuk om creatief bezig te zijn en dingen te maken, het liefst ook nog duurzaam door bv tijdschriften, schelpen of kringloopspulletjes te gebruiken. Mijn wens is dingen maken die een positief en hoopvol gevoel overbrengen. Ik denk dat God daarom vlinders, bloemen en regenbogen voor ons maakte.
Creativiteit loopt als een rode draad door het leven van Corrie Nuijen-Bloem. Hoewel ze het liefst alles zou willen uitproberen, heeft ze haar hart uiteindelijk verloren aan het schilderen. Voor haar is schilderen een manier om iets van zichzelf te laten zien – een uitdrukking van de gaven die ze heeft ontvangen.
Corrie haalt haar inspiratie uit de natuur, mensen en dieren. Ze werkt graag met acrylverf op grote doeken, met grote kwasten en paletmessen: direct, krachtig en vol beweging. Elke keer is het weer spannend wat er ontstaat – dat houdt het levend en verrassend.

Woorden rijgen tot een gedicht door Spoken word artiest Batya Brown
Batya Brown is spoken word-artiest, beeldend kunstenaar en moeder van vijf. Vanuit Hoek van Holland laat ze haar stem horen – rauw, eerlijk en vol verbeelding. In haar werk snijdt ze persoonlijke thema’s aan die raken aan bredere maatschappelijke vragen. Ze schrijft niet om te pleasen, maar om te spiegelen, te ontregelen en te verbinden.
Met haar scherpe pen en creatieve blik weet Batya beelden en woorden samen te brengen tot een indringend geheel. Haar spoken word-performances zijn direct en doorleefd; haar beeldende werk visueel krachtig en geladen met betekenis.
Naast maker is ze ook aanjager: betrokken bij de buurt, actief als organisator en altijd op zoek naar manieren om kunst in te zetten voor dialoog, bewustwording en verandering. Batya creëert ruimte waar verhalen gehoord mogen worden – in alle vormen, van alle stemmen.

Een onvergetelijke avond in Meierijstad:
kunst, beleid en ervaring samen

De brede ondersteuning voor gedupeerden is een vak op zich—een proces dat voortdurend bijgeschaafd moet worden. Wat werkt wel, wat niet? Waar lopen mensen nog tegenaan? En hoe verhouden de uitvoerders zich tot de hulpvraag? De politiek heeft veel verantwoordelijkheid bij de gemeenten neergelegd, zonder altijd te beseffen hoe dat in de praktijk uitpakt. Helaas gaan er landelijk nog steeds te veel dingen mis in dit proces.
Toch ben ik dankbaar dat ik als ervaringsdeskundige en artiest mijn steentje heb kunnen bijdragen. Op 20 maart 2025 mocht ik samen met een geweldig team vanuit gemeente Meierijstad, inclusief een betrokken wethouder, onze inzichten delen—schriftelijk, vanuit de praktijk en in beeldvormende kunst. Alle leden van verschillende politieke partijen waren aanwezig op deze bijzondere avond.
Het werd een ongekend krachtige en emotionele bijeenkomst, waarin wet- en regelgeving, beleidsmakers en uitvoerders samenkwamen om terug te gaan naar de kern: de mens achter de papieren en statussen. Ik stond als spreker en Spoken Word-artiest op het podium en droeg mijn nieuwe gedichten Het WEB en Optelsom voor. Via foto’s en kunst heb ik de boodschap verder kunnen uitdragen. De waardering was wederzijds—ik voelde de gezamenlijke verbinding.

Een avond die bewijst dat verandering begint bij échte ontmoeting en begrip.
Sandra van Helvoort Eva van Dal Karin Popken
Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) Staatssecretaris van Herstel en Toeslagen – Sandra Palmen Teun Struycken | Staatssecretaris Rechtsbescherming
Rapport De gebroken belofte van de rechtsstaat en Blind voor de mens.